Artikel over Juf Stien in het Achterhoek Nieuws Berkelland

Stien Timmermans met haar kinderen uit groep drie en vier. Foto: Jan Hendriksen.
Stien Timmermans met haar kinderen uit groep drie en vier. Foto: Jan Hendriksen.

Driesprong zwaait na veertig jaar Stien Timmermans uit

 
 
 

RUURLO – "Waarom nooit gekozen voor een andere werkplek?" Dat is de eerste vraag die opkomt als Stien Timmermans (61) vertelt dat ze veertig jaar werkzaam is (geweest) op de kleine plattelandsschool De Driesprong in Ruurlo. "Omdat het een kleine knusse school met veel leuke leerlingen is, de betrokkenheid van de ouders altijd groot is en ik met mijn gezin in Ruurlo gesetteld en sociaal verbonden ben." Woensdag 5 juli neemt Stien Timmermans na precies vier decennia afscheid van het basisonderwijs. Haar wordt op die dag op De Driesprong van 19.30 tot 21.30 uur een afscheidsreceptie aangeboden waarbij alle oud-leerlingen, (oud)ouders en (oud)collega's welkom zijn.

Door Jan Hendriksen

Stien Timmermans heeft net een gesprek met een van de ouders van haar leerlingen uit groep drie achter de rug als we in haar klas neerstrijken. "Ruimte voor persoonlijke aandacht is er altijd. Dat is ook een kenmerk en de kracht van deze toch relatief kleine plattelandsschool. Tijd en aandacht voor elkaar. Dat is niet altijd meer vanzelfsprekend in deze tijd," zo verklaart Stien die op 1 september 1977 haar loopbaan startte op de toenmalige school De Bruil. Een school die in 1984 fuseerde met school De Koekoek die een kilometer of drie verder in buurtschap 't Broek lag. "En dat was best een grote verandering die destijds een behoorlijke impact had op beide scholen. De Koekoek sloot namelijk haar deuren." Na haar Pedagogische Academie lagen de onderwijsbanen eind jaren zeventig niet voor het oprapen. Driehonderd sollicitanten op een functie in het onderwijs was in die tijd heel gewoon. Om meer kans te maken solliciteerde Stien daarom naar de functie van onderwijzeres op De Bruil voor de combinatieklas een, twee en drie. Doordat combinatieklassen complexer zijn wilde niet iedereen voor een dergelijke klas staan. Er hadden zich 'maar' 68 sollicitanten gemeld voor deze functie op de kleine tweemansschool. En zie, de Oudercommissie koos voor Stien. "Ik was nog niet eens officieel geslaagd voor mijn onderwijsakte. Maar dat was eigenlijk een formaliteit, ik stond er qua cijfers goed voor," zo vertelt ze met een glimlach. Vanuit het Veluwse Epe streek Stien dan ook in Ruurlo neer om vervolgens niet meer te verkassen.

Cultuur
'Meester Smeenk' was haar eerste schoolhoofd. Er volgden vervolgens zes andere directeuren, directies en een locatiecoördinator met wie ze samenwerkte. De openbare school De Driesprong maakt inmiddels al weer vele jaren deel uit van Stichting OPONOA. Stien is er een voorstander van om mannelijke collega's binnen het team te hebben, maar op dit moment zijn ze schaars. "Onderwijsteams bestaan tegenwoordig vooral uit vrouwen. Dan is het niet verkeerd om een beetje evenwicht te creëren." Ook 'cultuur' heeft zij altijd een belangrijk aspect binnen het onderwijs gevonden. "Binnen school was ik de cultuurcoördinator. Zie het Jonker Joost project. Een prachtig project waarbij de kinderen kennis maken met de specifieke Ruurlose cultuur en geschiedenis met bezoeken aan de Dorpskerk, de Agneta molen en Kasteel Huize Ruurlo."

Essentie
Timmermans heeft in al die jaren bijna voor alle klassen en groepen 'gestaan'. De laatste jaren heeft ze parttime groep drie en vier onder haar hoede. Met drie generaties kwam ze in aanraking. Ze zag de school groeien van vijftig naar honderd leerlingen en door de 'plattelandskrimp' weer gestaag teruglopen naar momenteel rond de zestig leerlingen. Combinatieklassen zijn haar dan ook niet vreemd. Ook zag Stien de les technieken veranderen. Van klassikaal naar individueel. "Maar de essentie van het onderwijs is niet veranderd," zo verklaart ze. Na veertig jaar vindt ze het mooi geweest. "Ik zet er een punt achter en ga genieten van andere dingen in het leven." Welke? "In ieder geval oppassen op mijn kleindochter."

Naar het overzicht